GF Machining Solutions zademonstrowało przyszłość produkcji na IMTS

2018-09-19 10:13

LINCOLNSHIRE w stanie Illinois, 10 października 2018 r. - Na targach IMTS 2018 w Chicago GF Machining Solutions zaprezentowało nowe technologie, które ukształtują przyszłość przemysłu wytwórczego. Bezprecedensowa liczba odwiedzających obejrzała demonstracje szerokiej gamy innowacyjnych technologii frezowania, obróbki EDM, teksturowania laserowego, wytwarzania addytywnego oraz mikroobróbki, a także automatyzacji, oprzyrządowania i rozwiązań komunikacyjnych, które rozwiązują wiele obecnie najtrudniejszych wyzwań związanych z produkcją.

Tysiące osób, które miały możliwość zapoznania się z produktami GF Machining Solutions podczas targów, reprezentowało branżę, w tym przemysł motoryzacyjny, lotniczy, medyczny, producentów form i matryc, obróbkę ogólną czy zakłady narzędziowe. Pokazy obejmowały produkcję blisków i wirników, formy kół kierownicy, części do zegarków i teksturowanie laserowe implantów zastępujących kości.

Wśród produktów, które przyciągnęły największą uwagę na stoisku GF Machining Solutions, znalazły się:

• DMP Factory 500, nowa maszyna do wytwarzania addytywnego opracowana wspólnie z firmą 3D Systems;
  • frezarka Mikron MILL P 500 U (premiera w Ameryce Północnej);
  • frezarka Mikron MILL E 500 U z komórką produkcyjną wyposażoną w oprzyrządowanie System 3R oraz robota FANUC;
  • obrabiarka pięcioosiowa do teksturowania laserowego AgieCharmilles LASER P 400 U;
  • oraz elektroerozyjna wycinarka drutowa AgieCharmilles CUT P 350 z technologią SMART wire.

Konfigurowalny DMP Factory 500 składa się z pięciu modułów, z których każdy jest dedykowany dla danej funkcji. Ta modułowa konstrukcja umożliwia ciągłe działanie wszystkich modułów w celu uzyskania maksymalnej wydajności i konfigurowalności. Mikron MILL P 500 U charakteryzuje się wydajnym i dynamicznym usuwaniem materiału, wysoką sztywnością do ciągłej obróbki złożonych kształtów i trudnych materiałów przy skróconym czasie obróbki. Jako opcje dostępne są dwa wrzeciona o różnych prędkościach i stosunku mocy do masy, a także kilka uchylno-obrotowych stołów, które mogą pomieścić ładunki o masie do 600 kg.

Poza nowymi technologiami samego GF Machining Solutions, na swoim stoisku podczas targów IMTS zaprezentowano także samochód wyścigowy z TRD USA 2017 Monster Energy NASCAR Cup Series oraz wycięty układ napędowy, który został wyprodukowany przy użyciu w pełni zautomatyzowanej celi obróbczej Mikron Mill z oprzyrządowaniem i automatyzacją System 3R. Obecna współpraca GF Machining Solutions jako oficjalnego partnera technicznego Toyota Racing Development (TRD) odzwierciedla rolę firmy w zapewnianiu wysokiej jakości technologii produkcji i automatyzacji, wykorzystywanych w produkcji kluczowych części do samochodów wyścigowych TRD.

GF Machining Solutions is the world’s leading provider of machines, diverse technical solutions and services not only to the tool and mold making industry but also to manufacturers of precision components. The portfolio ranges from electrical discharge machines, high-speed and high-performance Milling machines—including clamping and palletization systems, 3D Laser surface texturing machines and Spindles—to solutions for Tooling and Automation, services, spare parts, expendable parts, consumables and Digitalization solutions. GF Machining Solutions is a globally acting Division of the Georg Fischer Group (Switzerland) and maintains a presence on 50 sites worldwide within its own organization. Its 3’255 employees generated sales of CHF 992 million in 2017. More information can be found at www.gfms.com

Więcej informacji

Heather Natal
Marketing Manager