2019-09-20 14:00

Drutowa obróbka elektroerozyjna (EDM) jest dojrzałą technologią, ale GF Machining Solutions nadal przesuwa granice elektroerozji i udowadnia to prezentując nowe, unikalne rozwiązanie AgieCharmilles CUT AM 500 do poziomej, szybkiej obróbki. Ta szybka, precyzyjna i gotowa do automatyzacji maszyna jest dedykowana do wytwarzania przyrostowego z metalu (AM), ułatwiając oddzielenie wytworzonych metalowych części od płyty budującej przy jednoczesnym zachowaniu ich dokładności geometrycznej i zapewnieniu gotowości do montażu.

Uniwersalna obrabiarka AgieCharmilles CUT AM 500, oparta na ponad 65 latach ekspertyzy GF Machining Solutions na temat obróbki eleketroerozyjnej (EDM), wnosi znaczący wkład w proces wytwarzania addytywnego z metalu. Jest to szybka, precyzyjna, niedroga i gotowa do automatyzacji alternatywa dla korzystania ze standardowego EDM lub piły taśmowej do oddzielania wytwarzanych części od platformy budującej. CUT AM 500 stanowi idealne uzupełnienie skalowalnych, zoptymalizowanych pod kątem przepływu pracy rozwiązań GF Machining Solutions i 3D Systems takich jak: DMP Factory 500, DMP Flex 350 i DMP Factory 350 do drukowania 3D z metalu.

CUT AM 500 usuwa szereg barier jakościowych napotykanych przez producentów, którzy używają piły taśmowej do oddzielania przedmiotu obrabianego od platformy budującej. Bariery te obejmują niedokładność geometryczną, utratę materiału obrabianego przedmiotu (przepiłowania) i uszkodzenie części. CUT AM 500 zachowuje integralność części, unikając jej zanieczyszczenia i uszkodzenia, co jest szczególnie ważne w sektorach unikających ryzyka, takich jak przemysł lotniczy i kosmiczny.

Solidny proces

CUT AM 500 może pomieścić części o wymiarach do 510 x 510 x 510 mm (łącznie z płytą podstawy) i do 500 kg masy, dzięki czemu drut o średnicy 0,2 mm oddziela wyprodukowane części od platformy budującej przy maksymalnej prędkości cięcia 300 mm2/m. Zapewnia dokładność ± 0,1 mm i chropowatość powierzchni mniejszą niż 6 µm. To rozwiązanie łączy w sobie poziomą orientację drutu, zintegrowany kosz do chwytania oddzielonych części i oś obrotową, aby stworzyć solidny proces wspierający część, łatwą obsługę części, zapobieganie uszkodzeniom części i pełną gotowość do automatyzacji.

Szybki proces separacji, niskie koszty eksploatacji

Technologia szybkościowej obróbki drutowej oferowanej przez CUT AM 500 w połączeniu z generatorem maszyny zapewnia najszybszy proces obróbki elektroerozyjnej (co najmniej trzykrotnie szybszy niż standardowa obróbka elektroerozyjna) i najbardziej niezawodną separację wytworzonych części o określonych konstrukcjach wsporczych. Niskie koszty eksploatacji są możliwe dzięki technologii szybkiego drutu maszyny i podwójnej szpuli drutu.

Gotowość do automatyzacji

Układ CUT AM 500 został zaprojektowany tak, aby umożliwić integrację systemu mocowania w celu łatwiejszego mocowania i referencji. Ponieważ wytwarzanie addytywne stanie się technologią produkcji masowej, konieczna będzie automatyzacja procesu druku 3D. GF Machining Solutions, ze swoją jednostką System 3R specjalizującą się w oprzyrządowaniu, automatyzacji i oprogramowaniu, ma wewnętrzną wiedzę specjalistyczną, aby przyczynić się do sukcesu producentów w tej technologii.

Hala 27, stoisko B26 na targach EMO 2019 w Hanowerze to miejsce, w którym można zapoznać się z CUT AM 500, rozwiązaniem idealnie wpisującym się w temat przewodni GF Machining Solutions „Connected to your needs”.

AgieCharmilles CUT AM 500 firmy GF Machining Solutions zapewnia szybkość, niskie koszty eksploatacji, integralność części i gotowość do automatyzacji do oddzielania metalowych części drukowanych w 3D.

CUT AM 500 od frontuCUT AM 500 front
CUT AM 500 - widok z bokuCUT AM 500 side