AgieCharmilles LASER S: wartość dodana dla projektantów przemysłowych poszukujących zrównoważonego rozwoju, funkcjonalności, wydajności i jakości

2019-05-16 08:03

Zrównoważony rozwój, funkcjonalność i nieustająca inspiracja są sercem wzornictwa przemysłowego, a nowa, w pełni cyfrowa seria do teksturowania laserowego AgieCharmilles LASER S oferowana przez GF Machining Solutions sprawdziła się jako cenny atut dla projektantów przemysłowych. Rozwiązanie zapewnia nieskazitelną jakość i bezprecedensową swobodę projektowania przy kontrolowanych kosztach dzięki niespotykanej wydajności obróbki.

Stojan+Voumard z siedzibą w Genewie, szwajcarskie studio kreatywne i firma konsultingowa, niedawno potwierdził, że pięcioosiowa seria LASER S stanowi cenny atut dla projektantów przemysłowych. W ramach współpracy badawczej z GF Machining Solutions, starszy projektant i kierownik zespołu generującego obrazy komputerowe (CGI) Guido Lanari zaprojektował produkt koncepcyjny, aby przetestować serię.

"Projekt przemysłowy postrzegam jako połączenie sztuki i techniki” - powiedział Lanari, którego doświadczenie zawodowe obejmuje projekty wykonywane dla marek takich jak Bulgari, Rolex Baselworld, SIG i KitchenAid. „Mamy solidną wiedzę w zakresie procesów produkcyjnych i terminów technicznych, ale rozwijamy również wrażliwość na estetykę, wrażenia użytkownika i komunikację”.

Metody konwencjonalne - wyzwania

Chociaż istnieją mocne dowody na to, że innowacje technologiczne skutkują lepszą wydajnością produkcji, dotychczas wykorzystywane metody teksturowania powierzchni, takie jak trawienie chemiczne, stawiają ograniczenia projektantom pod względem przewidywalności projektu i ekologicznego równoważenia rozwoju. W przeszłości teksturowanie laserowe generowało wysoki koszt na część, ale seria LASER S łamie tę tendencję, ponieważ jej wydajność czyni tę technologię bardziej przystępną.

Trawienie chemiczne, długotrwała metoda teksturowania kosztownych części i narzędzi, takich jak formy wtryskowe, polega na stosowaniu środków korozyjnych (kwasów) i czasochłonnego maskowania detali (selektywności) w celu przeprowadzenia procesu warstwa po warstwie. A ponieważ proces ten jest procesem ręcznym, jest on zarówno pracochłonny, jak i narażony na błędy ludzkie. Dodatkowo, ponieważ mamy do czynienia z reakcją chemiczną, precyzja i spójność wzoru może być trudna do osiągnięcia i utrzymania w różnych seriach produkcyjnych, a producent może być zmuszony do poświęcenia tolerancji wymiarowej. Jednocześnie nowe technologie są powolne i nie dostarczają wysokiej jakości wykończeni, wymaganych przez projektantów przemysłowych i ich klientów.

Testowanie teksturowania laserowego

Aby przetestować serię LASER S, GF Machining Solutions poprosiło Guido Lanari o zaprojektowanie produktu koncepcyjnego, łączącego różne proste i złożone cechy powierzchni. Projekt Lanari - stylizowany ptak o wymiarach 120 x 120 x 110 mm - celowo zawierał wyraźne wyzwania związane z obróbką. Obejmowały one 30-stopniowe podcięcie z przodu konstrukcji, rozciągające się do dolnej i wewnętrznej części przedmiotu obrabianego, podwójnie zakrzywione powierzchnie i trudne do osiągnięcia płynne przejścia między skomplikowanymi geometriami powierzchni.

Bryła została najpierw obrobiona ze 150-milimetrowej kostki aluminium za pomocą ultraszybkiego centrum obróbczego Mikron MILL X 600 firmy GF Machining Solutions. Strategia obróbki i sekwencja operacji cięcia miały kluczowe znaczenie dla osiągnięcia wysokiej jakości detalu i wykończenia powierzchni zadanego przez Lanari: Ra 0,2 µm, absolutnie bez śladów wywoływanych przez drgania.

Bezbłędne wykończenie dzięki teksturowaniu laserowemu

AgieCharmilles LASER S 1000 U został wybrany do obróbki wykończeniowej powierzchni. Dokładność urządzenia i dynamiczna optyczna zmiana punktu ogniskowej (szybki system skanowania 3D) umożliwiły podążanie za prawdziwą powierzchnią części za pomocą skupionego lasera, zmniejszając całkowity czas obróbki i eliminując ryzyko odchyleń jakości.

Wyzwania związane z procesem teksturowania laserowego polegały m. in. na ekstremalnych warunkach podczas obróbki złożonych geometrycznych tekstur powierzchni - takich jak plaster miodu - określonych przez projekt, a także włączenie przez Lanari 30-stopniowego podcięcia oraz nadanie wnętrzu detalu matowego wyglądu. Uniwersalne, dedykowane oprogramowanie stacji roboczej GF Laser - najpotężniejsze na rynku - umożliwiło osiągnięcie tych kluczowych funkcji. Rozwiązanie cyfrowe pozwala na dogłębną kontrolę etapu przygotowania do pracy, dzięki czemu projektanci przemysłowi mogą zapewnić bezbłędne odwzorowanie swoich koncepcji, aż do mapowania UV w celu zastosowania tekstur czy symulacji 3D, aby osiągnąć doskonałą powtarzalność części.

W sumie projekt Guido Lanari zawierał trzy różne tekstury, począwszy od złożonej geometrii plastra miodu, przez wzory organiczne i geometryczne, po piaskowaną powierzchnię wewnętrzną.

Wzory geometryczne, które zapewniają nowoczesny design, są coraz bardziej popularne w branży projektowania produktów. Ziarna geometryczne oznaczają jednak złożoność wykonania standardowej technologii: nawet pojedyncze odchylenie w procesie mapowania będzie widoczne dla końcowego odbiorcy. Ten dylemat został rozwiązany dzięki technologii laserowej GF Machining Solutions, która opanowuje taką złożoność i umożliwia tworzenie poziomów wspomaganego komputerowo projektowania (CAD) i komputerowego wspomagania produkcji (CAM) w świecie produkcji. Te zmieniające się cechy odpowiadają za ekstremalne osiągi serii LASER S pod względem jakości wykonania.

Możliwość matowienia powierzchni produktów, która nadaje produktom specyficzną fakturę, to kolejna funkcja wymagana przez projektantów produktów. W przeszłości matowe powierzchnie osiągano poprzez używanie technik takich jak piaskowanie lub trawienie chemiczne - dwie ręczne metody stwarzające wysokie ryzyko błędów - lub elektrodrążenie wgłębne, które z kolei jest trudnym procesem dla dużych obszarów 3D. Seria LASER S pokonuje wszystkie te wyzwania i zapewnia doskonałe piaskowanie zarówno pod względem położenia ziarna, jak i jego jednorodności - nawet w najbardziej złożonych częściach 3D.

Wykonywanie dokładnych struktur było kolejnym wyzwaniem, któremu Lanari chciał sprostać dzięki technologii laserowej. Powód? Idealnie precyzyjne zastosowanie drobnych tekstur na złożonych bryłach jest kolejnym wyzwaniem projektowym, które tradycyjne i ręczne metody pozostawiają nierozwiązane. Seria LASER S sprawdziła się doskonale w wykonywaniu idealnego efektu szczotkowania z nienaganną powtarzalnością położenia ziarna.

„Ciekawe jest to, że istnieją rozwiązania, które pozwalają nam przekraczać granice. Jako projektanci potrzebujemy technologii, aby wprowadzać innowacje, a wykończenie produktu jest niezwykle ważną częścią projektu. Wykończenie jest tym, co zapewnia jakość" - wyjaśnił Guido Lanari. „Laserowe teksturowanie dodaje wartość i daje nam nowe narzędzia do wykorzystania projektów graficznych w trzech wymiarach. Wiedza o tym, że możemy teraz dopasować dowolny wzór do dowolnego kształtu, zdecydowanie otwiera nowe drzwi do kreatywności”.

Dzięki nowej serii LASER S, GF Machining Solutions daje więcej możliwości projektowania przy kontrolowanym koszcie na część. Marki - i tworzący w ich imieniu projektanci produktów - mają teraz dostęp do odpowiedniej technologii, aby sprostać obecnym i przyszłym wymaganiom.

agiecharmilles-laser-s-texturing-guido-lanariSkomplikowane tekstury zintegrowane w niezwykle stylizowanym aluminiowym ptaku, zaprojektowanym przez Guido Lanari z firmy Stojan+Voumard, potwierdzają, że rozwiązanie do teksturowania laserowego - AgieCharmilles LASER S, stanowi wysokiej wartości atut dla projektantów przemysłowych.
agiecharmilles-laser-s-texturing-guido-lanari-v2Dokładność oraz szybki system skanowania 3D LASER 1000 U umożliwiły podążanie za prawdziwą powierzchnią części za pomocą skupionego laseru. Uzyskane wyniki skróciły całkowity czas obróbki bez ryzyka odchyleń jakości.

Ipsachstrasse 16
2506 Nidau