Cyfrowe produkty GF Machining Solutions wprowadzają klientów na drogę inteligentnej produkcji o wysokiej wydajności, zgodną z ideą Przemysłu 4.0.

2019-09-11 17:33

Czwarta rewolucja przemysłowa - Przemysł 4.0 już trwa. Zmieniając hale produkcyjne na całym świecie, łącząc ze sobą inteligentne maszyny, urzeczywistnia koncepcję inteligentnych fabryk. Goście GF Machining Solutions na targach EMO 2019 (hala 27, stoisko B26) przekonają się z pierwszej ręki, w jaki sposób najnowocześniejsze produkty cyfrowe mogą zwiększyć ich autonomię i wydajność.

GF Machining Solutions wyprzedza wizję Przemysłu 4.0 w zakresie inteligentnej, wydajnej i przewidywalnej produkcji. Zgodnie z hasłem przewodnim EMO Hannover 2019 „Connected to Your Needs”, GF zaprezentuje rozwiązania cyfrowe, które pomagają producentom ograniczyć przestoje maszyn, monitorować wydajność maszyn i narzędziowni, automatyzować procesy, zapewniać zgodność procesów produkcyjnych i łączyć ich maszyny GF Machining Solutions do systemów planowania zasobów przedsiębiorstwa (ERP) i systemów wykonywania produkcji (MES).

OPC UA - od tego wszystko się zaczyna

W specjalnej części stoiska GF Machining Solutions, poświęconej zagadnieniom Przemysłu 4.0, goście EMO 2019 dowiedzą się z pierwszej ręki, w jaki sposób rozwiązania z zakresu oprogramowania mogą przyczynić się do sukcesu ich produkcji (zarówno dziś, jak i w przyszłości). Zgodnie z wizją GF Machining Solutions „otwartej przyszłości” produkcji, protokół Unified Architecture (OP) Open Platform Communications (UA) jest zainstalowany na wszystkich maszynach GF. Zapewnia on wspólny język komunikacji dla produktów, technologii i usług GF Machining Solutions. Pierwsza wersja OPC UA gromadzi szeroką gamę porównywalnych danych, a dzięki nowemu panelowi rConnect Dashboard zapewnia dostęp do hali produkcyjnej zdalnie z biur użytkowników, a także umożliwia użytkownikom podłączanie produktów GF Machining Solutions do wykorzystywanych przez nich systemów ERP i MES.

rConnect Dashboard - narzędzie sukcesu

Zebrane rzeczywiste dane związane z różnymi kluczowymi wskaźnikami wydajności maszyn (KPI) są dostępne na platformie rConnect Dashboard. Wszystkie te dane są porównywalne i strukturalnie dostosowane do normy ISO 22400 dotyczącej definiowania, tworzenia, wymiany i wykorzystywania kluczowych wskaźników wydajności w produkcji. Status maszyny, jej dostępność, wydajność i produktywność są dostępne, dzięki czemu użytkownicy mogą łatwo monitorować aktywność maszyny i otrzymywać powiadomienia np. o odchyleniu od normalnej wydajności ich produkcji. Oznacza to, że mogą lepiej analizować i dostosowywać swoje procesy, aby zapewnić terminową dostawę do swoich klientów. Dzięki platformie usług cyfrowych rConnect, w tym łączności rConnect Cockpit i rConnect Live Remote Assistance, wsparcie online jest na wyciągnięcie ręki.

OPC UA i innowacyjny rConnect Dashboard reprezentują dwa kolejne sposoby, w jakie GF Machining Solutions wprowadza innowacje, aby umożliwić realizację wizji Przemysłu 4.0 jako inteligentnej, wydajnej i predykcyjnej produkcji dla klientów (zarówno dzisiaj, jak i w przyszłości).

EMO 2019, najważniejsze na świecie targi branży metalowej, odbywają się w dniach 16–21 września na targach w Hanowerze w Niemczech.

media-release-emo-opc-ua-protocolGF Machining Solutions realizuje wizję Przemysłu 4.0 dotyczącą inteligentnej, wysokowydajnej i przewidywalnej produkcji: protokół OPC UA zintegrowany ze wszystkimi obrabiarkami gromadzi szeroki zakres danych, a nowy rConnect Dashboard zapewnia łatwy, zdalny dostęp do tych danych oraz eksperckie wsparcie online.

More information: