GF Machining Solutions i GF Casting Solutions zaprezentują unikalne połączenie wiedzy na 53 edycji targów International Paris Air Show

2019-05-20 11:30

Łączymy unikalną wiedzę specjalistyczną, aby producenci sprzętu lotniczego i ich partnerzy wyprzedzili konkurencję. GF Machining Solutions i GF Casting Solutions wezmą razem udział w 53 edycji targów International Paris Air Show w dniach 17–23 czerwca 2019 r. , na lotnisku Paris-Le Bourget (Francja).

Odwiedzający to wydarzenie nie mogą pominąć 50-metrowej powierzchni wystawienniczej dwóch oddziałów GF (hala 4, stoisko A78). To miejsce, w którym globalny rynek lotniczy odkryje, w jaki sposób GF Machining Solutions i GF Casting Solutions - poprzez dedykowany oddział GF Precicast - tchną życie w motyw przewodni Paris Air Show: „Przesuwamy twoje aplikacje na przód”.

Od maszyn produkcyjnych i technologii wytwarzania przyrostowego (AM) po odlewanie precyzyjne (znane również jako odlewanie inwestycyjne), dwa działy GF zwiększają wartość szeregu cennych komponentów lotniczych. Należą do nich dyfuzory śmigłowców i części konstrukcyjne, wirniki, płaty, turbiny, łopatki, podpory łożysk, piasty.

Imponująca łopatka wykonana w technologii druku 3D

Podczas 53 International Paris Air Show, GF Machining Solutions i GF Casting Solutions przedstawią ekscytujące efekty swojej współpracy: jedną z największych wydrukowanych w 3D części do silnika lotniczego. Ta część, tylna łopatka turbiny (TRV), została opracowana w GF Machining Solutions i GF Casting Solutions w nowym AMotion Center w Stabio w Szwajcarii.

Wydrukowany w ciągu 48 godzin przy grubości 60 mikronów, TRV został perfekcyjnie wykonany dzięki połączeniu różnych technologii: centrum do druku 3D z metalu DMP Factory 500 opracowanego przez GF Machining Solutions i 3D Systems; elektroerozyjnej wyciarki drutowej GF Machining Solutions do oddzielania TRV od platformy roboczej; oprogramowanie 3DXpert all-in-one; oraz proszek metalowy LaserFORM® Ni718. DMP Factory 500, z przestrzenią roboczą 500 x 500 x 500 mm, jest idealnym rozwiązaniem do drukowania z metalu do tworzenia bezszwowych dużych części o podwyższonej jakości i niższym koszcie całkowitym.

Źródło wiedzy specjalistycznej w zakresie wytwarzania przyrostowego

Nic dziwnego, że centrum AMotion w Stabio zyskuje popularność jako źródło wiedzy specjalistycznej z zakresu wytwarzania przyrostowego obejmujące cały łańcuch produkcyjny. To dlatego, że oferuje doradztwo i szkolenia; projektowanie, inżynierię i rozwój; szybkie prototypowanie; weryfikację części; produkcję seryjną; i gotowe do montażu rozwiązania.

W rezultacie producenci czerpią korzyści z: krótkich cykli rozwojowych, nieograniczonych możliwości w kwestii kształtu, zastosowania szerokiej gamy materiałów; szerokiego know-how w produkcji części seryjnych; oraz wewnętrznego zespołu ds. badań i rozwoju o udokumentowanym sukcesie w trzech kluczowych technologiach wytwarzania addytywnego: laser powder bed fusion i electron beam powder bed fusion w bezpośredniej produkcji elementów metalowych oraz bezpośrednim osadzaniu energii w przypadku przeróbki komponentów, wytwarzaniu odlewów hybrydowych oraz produktów wytwarzanych addytywnie czy wytwarzaniu dużych części. Ponadto, AMotion Center należy do pierwszej piątki organizacji na świecie, które posiadają najnowszą certyfikację Nadcap.

GF Machining Solutions
Phone: +41 32 366 10 45
Mobile: +41 76 824 81 65
Fax: +41 32 366 19 20
sophie.petersen@georgfischer.com

2504 Biel/Bienne
Switzerland
www.gfms.com

GF Casting Solutions and GF Precicast
Tina Köhler
Head of Marketing & Communications
Phone: +41 52 631 2115
Mobile: +41 79 647 6030
tina.koehler@georgfischer.com

GF Casting Solutions AG
Amsler-Laffon-Strasse 9
8201 Schaffhausen
Switzerland
www.gfcs.com

turbine-rare-vane53rd targi International Paris Air Show (pawilon 4, stoisko A78) to miejsce, w którym można przekonać się, w jaki sposób GF Machining Solutions i GF Casting Solutions - poprzez swoją jednostkę GF Precicast - tchną życie w stwierdzenie: „Przesuwamy twoją aplikację do przodu”. Ta tylna łopatka turbiny (TRV), jedna z największych części drukowanych w 3D zostałaa opracowana w AMotion Center w Stabio w Szwajcarii i wydrukowana w zaledwie 48 godzin.

Profile of GF Casting Solutions
GF Casting Solutions is a technologically pioneering development partner and manufacturer of cast and additive components for the global automotive industry, aerospace and energy markets, off-highway vehicles as well as for industrial applications. The highly complex lightweight components are manufactured in one of four manufacturing technologies (iron sandcasting; aluminum & magnesium die-casting; precision casting; additive manufacturing) and machined up to a ready-to-mount level. In close cooperation with our customers and partners, we develop the casting innovations of the future - from the initial concept to precise implementation and reliable validation. As one of three strong divisions of Georg Fischer AG, GF Casting Solutions plays a leading role in the development and series production of casting solutions and connects 4600 employees at 15 sites worldwide.