GF inauguruje najnowocześniejsze centrum innowacji i produkcji obrabiarek w Biel

2019-09-16 14:00

Po dwuletnim okresie budowy, GF Machining Solutions zainaugurował swoje nowe centrum innowacji i produkcji w Biel (Szwajcaria). W wydarzeniu wzięło udział ponad 300 gości. GF zainwestował ok. 100 milionów CHF w nowy budynek, który zapewnia ponad 450 miejsc pracy.

W uroczystości inauguracyjnej udział wzięli: Christoph Ammann, Prezydent Rządu Kantonu i Szef Departamentu Spraw Gospodarczych Kantonu, Erich Fehr, Prezydent Miasta Biel, przedstawiciele polityki i biznesu oraz liczni klienci GF z całego świata.

„Dla naszej miejscowości, zarówno pod względem biznesowym jak i dla lokalnego przemysłu, silna ekspansja GF jest bardzo pozytywnym sygnałem” - wyjaśnił Christoph Ammann w swoim przemówieniu. Nowy budynek jest „ważnym kamieniem milowym dla kantonu, regionu i miasta Biel”. Erich Fehr podziękował GF za inwestycję: „To znacznie, a przede wszystkim w sposób trwały wzmocni miasto Biel, jako miejsce badań i innowacji. Szwajcaria jako lokalizacja biznesowa ma legitymację nawet w obliczu silnej międzynarodowej konkurencji”. Andreas Müller, CEO GF, podkreślił: „Jesteśmy przywiązani do naszych korzeni i naszej tradycji jako lidera technologii i innowacji. Produkcja szwajcarska to coś więcej niż potwierdzenie pewnego pochodzenia. Obecnie jest to globalna marka, która oznacza jakość i niezawodność."

Pascal Boillat, prezes GF Machining Solutions, podkreślił w swoim przemówieniu: „Z nowej siedziby będziemy mogli umocnić naszą pozycję globalnego partnera, jednocześnie bazując na naszych szwajcarskich korzeniach”. Boillat podziękował władzom, a w szczególności generalnemu wykonawcy HRS Real Estate AG, za ich doskonałą współpracę. Bernhard Iseli, dyrektor generalny projektu i Vincent Mohni, szef nowej siedziby w Biel, mówili o znaczeniu ducha zespołu dla osiągnięcia najlepszych rezultatów i podzielili się kilkoma faktami na temat obiektu w okresie budowy.

Nowe miejsca na innowacje

W Biel trzy dawne zakłady GF Machining Solutions w Nidau, Ipsach i Luterbach (wszystkie w Szwajcarii) zostaną zjednoczone pod jednym dachem. Na łącznej powierzchni 44 000 m2 GF Machining Solutions łączy w jednym miejscu szwajcarską produkcję centrów frezarskich oraz  produkcję obrabiarek do teksturowania laserowego. Nowy budynek, będący jednocześnie siedzibą oddziału, zapewnia ponad 13 000 m2 powierzchni pod produkcję i montaż. Dzięki temu, tworzy miejsce na centrum badawczo-rozwojowe oraz nowoczesne centrum aplikacyjne. Umożliwi klientom zapoznanie się z szeroką ofertą GF oraz udział w szkoleniach realizowanych na miejscu. Pracownicy natomiast skorzystają z jasnych, przestronnych sal projektowych, które wspierają kreatywną i interdyscyplinarną współpracę.

GF Machining Solutions dostarcza obrabiarki CNC, rozwiązania automatyzacyjne i obsługę klienta do produkcji form, matryc i części metalowych o wysokiej wartości dodanej. Oddział ma zakłady produkcyjne w Szwajcarii, Szwecji, Chinach i USA oraz obsługuje swoich klientów w ponad 50 krajach.

panorama-bielNowa siedziba GF Machining Solutions w Biel / Bienne, widok z góry.
entrance-bielWejście do siedziby głównej GF Machining Solutions w Biel / Bienne.
production-hall-bielHala produkcyjna GF Machining Solutions w Biel / Bienne.