Produkty GF Machining Solutions zyskują nowy wygląd: targi EMO 2019 to miejsce, w którym można po raz pierwszy zobaczyć maszyny GF w nowej odsłonie

2019-09-17 15:54

Ponieważ produkty GF Machining Solutions ewoluują w kierunku świeżego i bardziej modułowego wyglądu, goście odwiedzający targi EMO 2019 będą jednymi z pierwszych na świecie, którzy zobaczą ich zaktualizowaną estetykę. Prawie dwa lata zajęły prace nad aktualizacją wyglądu maszyn GF Machining Solutions. Zapraszamy do hali 27 - stoisko B26 na targach EMO 2019.

Dokładnie 64 lata temu firma GF Machining Solutions wprowadziła pierwsze rozwiązanie do wgłębnej obróbki elektroerozyjnej (EDM) do użytku komercyjnego na targach EMO w Mediolanie w 1955 roku. Od tego czasu oddział GF, zawsze skoncentrowany na potrzebach klientów, nieustannie wprowadza innowacje i stale rozwija swoje portfolio oferowanych technologii. W ciągu ostatnich 20 lat do tego portfolio dodano frezowanie, wrzeciona, oprzyrządowanie i automatyzację, a tylko w ostatniej dekadzie zintegrowano teksturowanie laserowe, mikroobróbkę laserową, wytwarzanie przyrostowe, oprogramowanie i digitalizację.

"GF Machining Solutions jest wyjątkowe"

"Aktualizacja projektu maszyn zapewni spójny wygląd naszych produktów we wszystkich oferowanych technologiach” - powiedział Fabio Ferraro, kierownik ds. projektowania i standaryzacji maszyn w GF Machining Solutions. „GF Machining Solutions jest wyjątkową firmą na rynku, ponieważ posiadamy tak wiele technologii pod jedną marką. Chcemy, aby klienci widzieli dowolną z naszych maszyn i od razu wiedzieli, że patrzą na produkt GF Machining Solutions.”

Pod koniec 2017 r. GF Machining Solutions zaprosiło wielu projektantów przemysłowych do zaprezentowania swoich pomysłów na nowy projekt obrabiarek. Przedstawione zostały tylko dwie kluczowe wytyczne: ich koncepcje musiały zawierać logo GF i odpowiednie logo technologii. Firma, która została wybrana do przeprowadzenia aktualizacji projektu, skoncentrowała się na modułowości, zapewniając koncepcję, w której wszystkie produkty mają kształt możliwie jak najbardziej zbliżony do kostki.

Trzy fazy

„Na targach EMO 2019 nasi goście zobaczą rezultaty procesu projektowania obrabiarek; wszystkie maszyny prezentowane na targach będą ukazane w jednej z trzech faz: odświeżony design z niewielkimi zmianami, nowy projekt z kilkoma adaptacjami pod względem koloru i innych elementów, lub w docelowym wyglądzie opracowanym specjalnie dla produktów GF przez naszego partnera", wyjaśnił Ferraro. „Na przykład w fazie aktualizacji nasze produkty będą podlegały subtelnym zmianom, takim jak dodanie logo GF podświetlanego diodami LED, identyfikator technologii czy dwa pomarańczowe paski”.

Na produktach o całkowicie nowym wyglądzie będzie umieszczone logo LED i identyfikator technologii, a także dodatkowe zharmonizowane elementy. Wśród nich:

• Spójna kolorystyka maszyn: biały, szary i czarny
  • Sześcienny kształt i czarny element konstrukcyjny u góry maszyny, gdy tylko jest to możliwe
  • Czarny uchwyt na szarych drzwiach obsługowych; poziome pomarańczowe paski nad i pod panelami maszyny
  • Jednorodne podejście do konstrukcji konsoli operatora i jej ramienia nośnego

Projekt produktów opracowanych we współpracy z partnerami, a także produktów dedykowanych, obejmuje białe drzwi obsługowe z pomarańczowymi paskami biegnącymi pionowo po każdej stronie i zawiera podświetlane diodami LED logo GF, logo partnera w białym oświetleniu LED oraz identyfikator technologii.

„To ambitne przedsięwzięcie, ponieważ mamy tak wiele różnych technologii, produktów i zakładów produkcyjnych na całym świecie”, dodał Ferraro. „Gdy nasz nowy projekt maszyny stanie się powszechny, klienci rozpoznają wszystkie maszyny w naszym portfolio jako pochodzące z jednego źródła: GF Machining Solutions.”

EMO 2019 odbędą się w dniach 16–21 września na terenie targów w Hanowerze.

Produkty GF Machining Solutions w nowym, bardziej modułowym wyglądzie, będzie można po raz pierwszy zobaczyć na targach EMO 2019 (hala 27, stoisko B26).

microlution-ml-5-pressMicrolution ML-5
dmp-flex-350-pressDMP Flex 350