Inauguracja innowacyjnej, nowej siedziby GF Machining Solutions w Biel / Bienne w Szwajcarii

2019-10-08 13:32

„To zdecydowanie największy zakład z branży obrabiarek w Szwajcarii”, mówi Pascal Boillat, prezes GF Machining Solutions. „Naszym celem jest bycie liderem, nowa siedziba to fantastyczne narzędzie by zrealizować te ambicje w perspektywie długoterminowej. Dzięki nowej lokalizacji umocnimy naszą pozycję globalnego gracza i zaoferujemy najlepsze rozwiązania klientom na całym świecie, podkreślając jednocześnie nasze szwajcarskie korzenie”.

13 września 2019 r. została otwarta nowa siedziba GF Machining Solutions w Biel / Bienne w Szwajcarii. Nowy budynek, którego budowa zajęła 26 miesięcy, pomieści 450 pracowników 29 narodowości i obejmie pod jednym dachem dawne pobliskie obiekty z Ipsach (dawne Centrum Kompetencji), Nidau (dawny zakład produkcyjny frezarek) i Luterbach (Step-Tec). W ceremonii inauguracyjnej, której gospodarzem była szwajcarska dziennikarka telewizji sportowej Annette Fetscherin, wzięło udział ponad 300 gości, a ceremonia obejmowała również przemówienia kierownictwa GF oraz przedstawicieli polityki i biznesu.

img-media-release-biel

Inwestycja w szwajcarskiej dolinie krzemowej

„Kiedy w 2015 roku powstał projekt nowego budynku, frank szwajcarski bardzo się umacniał i wszyscy mówili o delokalizacji produkcji”, mówi Boillat. „Nie zrobiliśmy tego. Na dłuższą metę widzimy, że hasło "Wyprodukowano w Szwajcarii" nagradza wszystkie te wysiłki. Mamy tutaj skuteczny system edukacji, młode talenty i renomowane uniwersytety - wszystko, czego potrzeba, aby tworzyć maszyny klasy premium”.

„Inwestowanie przez GF w Szwajcarii to silny znak podkreślający, jak ściśle wiedza technologiczna i specjalistyczna są powiązane z ludźmi i terytorium”, mówi Antonio Faccio, szef działu rynkowego na Europę i Amerykę Południową GF Machining Solutions. „Ta kombinacja przyczyniła się do sukcesu naszych rozwiązań frezarskich w ostatnich latach, przy znaczącym dwucyfrowym wzroście”.

Decyzja o budowie nowej siedziby w Biel / Bienne była łatwa, bo jak wyjaśnia Boillat: „W Szwajcarii, jeśli zatoczysz koło o promieniu 50 km wokół Biel, zawrzesz w nim 90% szwajcarskiej branży obrabiarek i 80% zegarmistrzów. Można powiedzieć, że Biel jest szwajcarską Doliną Krzemową mechaniki, sercem szwajcarskiego przemysłu precyzyjnego”.

Lokalizacja tej siedziby jest również strategiczna ze względu na łatwość znalezienia wysoko wykwalifikowanych pracowników branży obróbki precyzyjnej. W pobliżu znajdują się uniwersytety, takie jak EPFL w Lozannie lub ETH w Zurychu, a także Uniwersytet Nauk Stosowanych Biel / Bienne z Wydziałem Inżynierii i Technologii Informacyjnych. Każdego roku GF Machining Solutions wita 12 nowych praktykantów, a obecnie 46 praktykantów pracuje w siedzibie w Biel / Bienne.

Andreas Müller, dyrektor generalny GF, podziela entuzjazm dla tego osiągnięcia. „To nasza największa inwestycja w Szwajcarii od ponad 30 lat i nasz najnowocześniejszy zakład do rozwoju i produkcji frezarek, wrzecion i rozwiązań dla automatyzacji”.

„Produkcja szwajcarska to coś więcej niż potwierdzenie pewnego pochodzenia: to globalna marka pod względem jakości i niezawodności”, dodaje. „GF jest obecny w 40 krajach; gdziekolwiek dostarczamy rozwiązania, produkty i usługi naszym klientom, oczekują oni szwajcarskiej jakości, na którą zasługują”.

Uroczyste otwarcie

Ceremonia otwarcia obejmowała przemówienia lokalnych przedstawicieli politycznych, które podkreśliły wagę inwestycji dokonanej przez GF również dla samego miasta Biel / Bienne.

Christoph Ammann, Prezydent Rządu Kantonu i Szef Kantonalnego Departamentu Spraw Gospodarczych, powiedział: „Cała populacja Biel skorzysta z tej inwestycji. Obecność GF w naszej gminie stanowi silny i niezwykle pozytywny sygnał dla lokalnej gospodarki oraz pobliskiego przemysłu mechanicznego i precyzyjnego, będąc ważnym elementem szwajcarskiego parku innowacji w Biel”.

Erich Fehr, burmistrz miasta Biel / Bienne, zgodził się z nim: „Park innowacji w Szwajcarii to klaster firm inżynierii precyzyjnej i zegarmistrzów. To tutaj lokalne firmy przenikają się, i wszystkie mają przestrzeń i zasoby potrzebne do rozwoju swoich projektów. Utrzymują również stały kontakt z uniwersytetami i szkołami technicznymi, ciesząc się kanałem do zatrudniania specjalistów i wysoko wykwalifikowanych młodych specjalistów - ludzi stojących za jutrzejszym sukcesem takich firm jak GF Machining Solutions ”.

Nowa najnowocześniejsza lokalizacja

Dwupiętrowa siedziba firmy w Biel / Bienne obejmuje, oprócz biur, zakład produkcyjny i montażowy frezarek i maszyn do teksturowania laserowego, a także centrum kompetencyjne i aplikacyjne, którego zadaniem jest wspieranie klientów we wdrażaniu rozwiązań automatyzacji zgodnie z wymaganiami Przemysłu 4.0.

GF zainwestował ponad 100 milionów franków szwajcarskich - czyli około 91 milionów euro - w budowę nowoczesnego obiektu. Funkcjonalność pokoi projektowych, pokoi design thinking, biur typu open space i stref relaksacyjnych z sofami jest zwiększona dzięki wykorzystaniu naturalnego światła, co zwiększy komfort pracowników. Budynek jest energooszczędny i promuje zrównoważony rozwój. Izolacja wykonana jest z wełny mineralnej, system chłodzenia wstępnego pozwala na efektywne wykorzystanie i rozproszenie ciepła w strefach produkcyjnych, a scentralizowany system wody chłodzącej zapewnia optymalne wykorzystanie zasobów. Ponadto pracownicy są zmotywowani do korzystania z transportu publicznego lub rowerów w celu dojazdu do pracy.

Możliwości produkcyjne

Zakład produkcyjny zaprojektowano, by utrzymać wydajność produkcyjną wynoszącą 65 maszyn miesięcznie i wyposażono w taki sposób, aby spełniać wszystkie główne wymagania dotyczące identyfikowalności i certyfikacji. Konstrukcja i montaż frezarek odbywa się zgodnie ze zwinnym, ale ścisłym protokołem krok po kroku, od temperatury stołu maszyny do dostosowania szafy elektrycznej i integracji automatyzacji. Rocznie testowanych jest do 2300 wrzecion, czas trwania testu wynosi od czterech do ośmiu godzin, a analizą i diagnozą wrzecion zajmuje się w całości sześciu pracowników.

Duże centrum aplikacyjne prezentuje osiągnięcia firmy w zakresie frezowania i automatyzacji, a linia produkcyjna zawiera robota, który w ciągu dnia opracowuje zautomatyzowane rozwiązania dla klientów, a nocą produkuje części do maszyn. Zautomatyzowany magazyn może zarządzać nawet 8 000 palet.

Gromadząc zespół w jednym miejscu, GF Machining Solutions liczy na szybsze wprowadzanie innowacji i dostarczanie rozwiązań na rynek, z jednoczesnym utrzymaniem konkurencyjności, pomimo zlokalizowania inwestycji w kraju o wysokich kosztach. Boillat mówi: „Musimy nadal koncentrować się na innowacjach, aby zachować konkurencyjność w skali globalnej i wyróżnić się na tle konkurencji”.

Vincent Mohni, Kierownik Działu Technicznego ds. Frezowania w GF Machining Solutions, dodaje: „Chociaż wiele osób postrzega tę nową siedzibę jako osiągnięcie, ja osobiście postrzegam ją jako początek naszej podróży. Ta siedziba jest jak arcydzieło do produkcji zaawansowanych, wysokiej jakości pięcioosiowych centrów frezarskich, wrzecion i maszyn laserowych, napędzanych przez inteligencję cyfrową".

„W branży ICT produkuje się komponenty o tolerancjach od 25 do 50 razy mniejszych niż włos z wyjątkową niezawodnością i powtarzalnością”, mówi Mohni. „Z drugiej strony, w przemyśle lotniczym i motoryzacyjnym musimy osiągnąć wysoką dokładność i jakość powierzchni części ważących od dwóch do czterech ton. Automatyzacja procesów jest konieczna, by zwiększyć konkurencyjność i elastyczność naszych klientów".

Nowe maszyny w nowym designie

Zwiedzanie zakładu produkcyjnego umożliwiło gościom zobaczenie nowych maszyn, które będą dostępne na rynku w ciągu najbliższych kilku miesięcy. Nowy Mikron MILL P 500 to trójosiowe, precyzyjne pionowe centrum obróbkowe dedykowane dla branży form. Został zaprojektowany z myślą o bardzo wysokiej wydajności i ma na celu spełnienie wymagań w zakresie precyzji i konkurencyjności wymaganych przez rynek ICT i elektroniki.

Nowa pięcioosiowa frezarka MILL P 1400 U zostanie wprowadzona na rynek w 2020 r. Charakteryzuje się przesuwami osi 1400 x 1300 x 750 mm i umożliwia obróbkę detali o masie do trzech ton, co jest bardzo ważne, jeśli chodzi o zapewnienie maksymalnej precyzji i produktywności nawet dla największych komponentów w sektorach takich jak motoryzacja czy przemysł lotniczy.

Obie maszyny zaprezentują zupełnie nowy wygląd, a Faccio wyjaśnia przyczynę tego liftingu: „Ponieważ GF Machining Solutions oferuje różne technologie, chcieliśmy, aby nasi klienci mogli polegać na przejrzystej i unikalnej marce. Przez lata proces polegał na tworzeniu pod marką „GF Machining Solutions” różnych rozwiązań integrujących obróbkę, automatyzację i oprogramowanie do optymalizacji wydajności produkcji”. Konstrukcja nowych maszyn kładzie duży nacisk na ergonomię, łatwy dostęp do maszyn oraz prostą integrację rozwiązań automatyzacji. Pozwala także na intuicyjne rozpoznawanie technologii dzięki unikalnemu identyfikatorowi, np. frezarki, EDM lub laser. Nowy projekt jest już standardem w nowych maszynach i będzie stopniowo integrowany również w poprzednich modelach maszyn.